Državna tajnica Prpić na svečanom potpisivanju ugovora o dodjeli sredstava ZelEn

Državna tajnica Katica Prpić prisustvovala je svečanom potpisivanju ugovora o donaciji izvedbe projekta energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije sredstvima iz fonda ZelEn koja se održala u zgradi Hrvatske elektroprivrede u Zagrebu.

Uz predstavnike Hrvatske elektroprivrede, ugovore su potpisali predstavnici pet ustanova javnog sektora odabranih na drugom po redu natječaju za izvedbu mjera energetske učinkovitosti i/ili projekata obnovljivih izvora energije, ukupne vrijednosti milijun kuna: Osnovna škola Frana Krste Frankopana iz Osijeka, Dječji vrtić Cvrčak - Sv. Ante Prugovo iz Klisa, Katolička osnovna škola i katolička gimnazija s pravom javnosti iz Požege, Dječji vrtić Dugo Selo-područna jedinica Lukarišće i Dječji vrtić Cvrčak iz Solina.

ZelEn je električna energija dobivena isključivo iz obnovljivih izvora energije, registriranih u sustavu jamstva podrijetla koji vodi Hrvatski operator tržišta energije. Sredstva prikupljena njegovom prodajom prikupljaju se u fondu iz kojega se ostvaruju projekti iz područja obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti za potrebe ustanova javnoga sektora koje skrbe za društveno osjetljive kategorije stanovništva kao sto su vrtići, škole, domovi i slične institucije.

Budući da je energetska obnova zgrada jedna od glavnih zadaća ovog Ministarstva, državna tajnica Prpić pohvalila je i podržala daljnju provedbu ovog hvale vrijednog projekta.

Podsjetimo da će se temeljem javnog poziva Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja od 22. studenog 2016. godine obnoviti čak 223 vrtića, škola, fakulteta i učeničkih domova, čija će vrijednost radova biti 781 milijuna kuna.