Spačva

Spačva d.d. iz Vinkovaca vodeća je drvna industrija u Hrvatskoj. Više od pola stoljeća izrađujemo drvne proizvode od najboljeg slavonskog hrasta i jasena. Usmjereni smo na proizvodnju finalnih proizvoda u skladu sa ekološki najvišim standardima proizvodnje.

POVIJEST

Povijest Drvne industrije Spačve d.d. počinje daleke 1956. godine, kada je donesena odluka o spajanju vinkovačkog Stolarskog poduzeća „Stolarski hrast“ i ceranskog Poduzeća za piljenje drva i građevne stolarije u Drvnu industriju Spačva. Od tada pa do danas slijedio je postupni razvoj od malog poduzeća do giganta drvno-prerađivačke industrije koji u gospodarskom razvoju istočne Slavonije i zapadnog Srijema igra značajnu ulogu. Smještena je uz sam rub Spačvanskog bazena po kojem je dobila i ime.

Spačvu čini 5 tvornica: pilana, parketarija, finala, tvornica furnira te tvornica bioenergenata. Njeno 50-godišnje iskustvo u proizvodnji i preradi drva i drvnih prerađevina omogućilo joj je da izvuče ono najbolje iz poznatog slavonskog hrasta i jasena koji su danas temelj proizvodnje. Godine 1997. Spačva postaje dioničko društvo čije su dionice uvrštene u kotaciju javnih dioničkih društava Varaždinske burze.

SPAČVA DANAS

Tvrtka godišnje prerađuje oko 75.000m³ hrastovih i jasenovih trupaca, od čega se oko 60.000m³ drva prerađuje u pilani, a 15.000m³ u tvornici furnira. Zapošljava 1000 radnika i najveći je poslodavac u Vinkovcima te jedan od vodećih u Vukovarsko-Srijemskoj županiji. Više od 70% ukupne proizvodnje se izvozi, i to u Italiju, Francusku, Njemačku, Austriju, Nizozemsku, Rusiju, Tursku, Poljsku, Rumunjsku te zemlje bivše Jugoslavije.